Pasen vieren op z’n Pools

Als Belgische met een Poolse migratieachtergrond hou ik erg veel van Pasen in onze cultuur. Ik vertel je graag een vijftal tradities eigen aan het Pools Paasfeest.

Wielkanoc

Pasen -Wielkanoc – de Grote Nacht – is heel belangrijk in Polen en wordt gevierd in het hele land. Het is de tijd wanneer de natuur weer tot leven komt. In de Poolse traditie is Wielkanoc een groot familie- en culinair feest, rijk aan verschillende tradities en gewoonten. Het feest duurt twee dagen: zondag en maandag. Pasen wordt voorafgegaan door Grote Vasten – een periode van 40 dagen. Het is de tijd van gebed en reflectie. Traditioneel worden Poolse huizen vakkundig opgekuist. Volgens een oude gewoonte moet iedereen helpen.

Pisanki
De Grote Week is een tijd van intensieve voorbereiding voor Pasen. Mensen bereiden traditionele gerechten klaar en versieren ook eieren ofwel ‘pisanki’. Elke regio van mijn land hebben een eigen specifieke manier om gekookte eieren te versieren. De paastafels worden versierd met beschilderde, bekraste eieren. In heidense tijden was het ‘ei’ het symbool van de wedergeboorte van het leven. In de christelijke religie staat het ‘ei’ symbool voor de opstanding van Christus. Daarom wordt Pasen soms ‘eierenfeest’ genoemd.

Swieconka
Op zaterdag gaan mensen naar de kerk met een zogenaamde  ‘Swieconka’,  een traditioneel, prachtig versierde mand die gevuld is met: Pisanki, brood, een beeldje van een lam, een mierikswortel, zout, worst en gebak. Die mand wordt dan gezegend door de priester.

Traditioneel Paasontbijt
Na de mis op paaszondag komt de familie samen en genieten we van ons traditioneel paasontbijt: gerookte ham, worsten, eieren in verschillende vormen, paté, kwarktaart en ‘mazurek’ (taart voorzien van verschillende soorten vulling en delicatessen). Verplichte paastaart is ‘babka’, een gistcake. We eten ook warme gerechten, zoals: ‘zurek’ (speciale soep met witte worst) of soep met mierikswortel en ei.

Smigus-Dyngus 
Paasmaandag is genoemd ‘Smigus-Dyngus’.  Op deze dag besproeien mensen elkaar met water. Dit is een oude gewoonte waarvan de oorspronkelijke betekenis vruchtbaarheid en gezondheid was. Altijd een heel leuke en grappige dag, niet alleen voor kinderen, maar ook voor de volwassenen.
(Tekst: Anna Zdeba)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: