Het dagelijks leven in de Filipijnen

Waar een wil is, is een weg
Ik ben Ailyn en ik kom uit de Filipijnen. Ik ben opgegroeid in Pularaquen. Dit is een klein dorpje in Palawan. Palawan is een provincie in de Filipijnen. Graag vertel ik je meer over de huidige levensomstandigheden en levensvisie in de Filipijnen. 

‘Leven van de visvangst’                                                
Pularaquen is een klein dorpje waar mensen leven van de visvangst en van de agricultuur. Vooral het telen van zeegras en rijst is er zeer belangrijk. Een zekerheid van inkomen hebben deze mensen niet. Alles is afhankelijk van het weer. Bij slecht weer is het niet mogelijk om de zee op te gaan om vis te vangen. Bij te lange droogtes is er een probleem met de gewassen die ze telen.

‘Gelukkig met niets’
Gelukkig zijn de mensen er behulpzaam en kunnen ze bij elkaar terecht. De mensen blijven steeds gelukkig en positief ook als ze niets hebben. Door het lage inkomen die ze genereren hebben ze problemen om hun kinderen naar school te sturen. Het lager onderwijs is dan wel gratis, toch moeten de ouders regelmatig bijdragen geven bij projecten, uniformen en dergelijke.

‘Een goede toekomst’
‘Het secundair onderwijs is wel betalend. De kostprijs valt wel nog mee, dit wordt per maand betaald en dit is het equivalent van 2 dagen werken in de Filipijnen. (8 euro). De extra kosten blijven wel oplopen waardoor het toch wat zwaarder wordt. Als ouders hun kinderen verder willen laten studeren, kost dit wel een pak meer. Dit komt jaarlijks op een bedrag van 230 euro en dit komt neer op een salaris van 2 maanden. De extra kosten lopen hier wel serieus op en hangt af van de gekozen studierichting. Ook al kost het onderwijs veel geld voor de ouders, toch proberen ze hun kinderen een goede toekomst te geven door hen verder te laten studeren.’

(Tekst: Ailyn Roeland Abis)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

<span>%d</span> bloggers like this: